На пазара се предлагат различни видове протектори, всеки със своите плюсове и минуси. За всеки вид телефон се предлагат различни видове, като всеки потребител може да избере най-удобния за него.

* TPU протектори или по-познати като силиконови удароустойчиви протектори

TPU всъщност е термопластичен полиреутан. Това са протектори с не особено гладка повърхност, тъй като са с почти гумирана текстура. Предимствата на този вид протектори е, че материалът е гъвкав, има добра защита при удари като отвръща удара, благодарение на еластичността си и не се чупи, тъй като не е от стъкло. Някои от този вид протектори имат качеството да се "самолекуват" и да възстановяват леки драскотини. 

* Обикновени стъклени протектори
Този вид протектори се характеризират с добра твърдост 9H, както и са много тънки и незабележими на екрана. Някои от тях не достигат до краищата на дисплея на телефона, тъй като голяма част от новите телефони са с извити в края дисплеи, а протекторите са плоски.

* Течни (титаниеви) протектори, които са невидими за окото.

Това са нов вид протектори, които се нанасят посредством вид мокра кърпа, в която е самия течен протектор. След поставянето му по никакъв начин не си личи, че има протектор, но и не може да се гарантира на 100%, че телефонът е защитен от удари и драскотини.

* Протектори с течно лепило и UV лампа.

Тези протектори се изпичат чрез ултравиолетова светлина (с UV лампа) – разработени по специална технология, с 2 слоя защита, абсолютно реални цветове през стъклото и още много екстри;

https://www.youtube.com/watch?v=Z_0A5m4xmKU

* 3D/5D/6D....100D стъклени протектори

Това всъщност са един и същ вид протектори, но за да изглеждат като нещо ново, чисто от маркетингова гледна точка им сменят цифрата почти всяка година. Тези протектори се славят като най-здравите и издържливи протектори на пазара. Те са по-дебели от обикновените, имат рамка в цвета на дисплея, обикновено е черна, и покриват целия дисплей от край до край. Именно затова са най-предпочитани от потребителите.

* Nano/Ceramic стъкла - това са протектори изработени от стъкло и силикон за по-добра гъвкавост и по-рядка подмяна.

Притежават по малко от TPU протекторите и от стъклените протектори.

Всички тези видове, както и още може да видиш тук:

ПРОТЕКТОРИ ЗА ТЕЛЕФОНИ