Във времена на бурен технологичен напредък достъпността на всякакви по вид аксесоари за телефони е все по-голяма, а изборът все по-труден.  Има хора, които предпочитат да не влагат много средства за оригинални аксесоари, залагайки на евтини зарядни за телефони. Но дали това е безопасно? 

Често се срещат оплаквания на потребители във форуми за техника, които съобщават за възникнали проблеми при използване на несертифицирани зарядни за телефон и споделят за опасенията си относно тяхната безопасност. 

В днешната статия ще те запознаем с потенциалните опасности, които крият  некачествените зарядни устройства и ще ти дадем няколко съвета как да зареждаш телефона си безопасно. 

Остани с нас до края, за да разбереш защо е препоръчително да закупиш оригинално зарядно за твоя смартфон и от къде можеш да го направиш. 

Как да разбереш дали едно зарядно устройство е некачествено 

Когато става въпрос за зарядни устройства и други захранващи кабели е добре да можеш да разпознаваш дали са качествени. Несертифицираните зарядни за телефон могат да доведат до много различни проблеми или да повредят мобилното устройство. 

Ето някои знаци, за които да следиш, за да разбереш дали зарядното ти е качествено или не. 

 1. Нестабилно напрежение

Можеш да познаеш несертифицираните зарядни за телефон  по напрежението, което конектора отдава.  То се измерва с помощта на специален уред - волтметър. Ако то  е твърде ниско или твърде високо, това може да причини повреда на мобилното устройство или дори да предизвика пожар.

 1. Прегряване

Ако зарядното устройство прегрява много, това вероятно е знак за лошо качество. Това също може да доведе до повреда или пожар. 

 1. Слаба издръжливост 

Несертифицираните зарядни често имат лоша издръжливост, което означава, че не можеш да ги използваш толкова дълго време, колкото оригиналните зарядни за телефон. Ако използваш несертифицирано зарядно е възможно да забележиш, че кабелът му се протрива, а пластмасовото покритие започва да се износва бързо.

 1. Лошо конструирани конектори

Некачествено направените конектори могат да причинят множество проблеми, като например неправилно поставяне, липса на връзка или късо съединение. 

Това са най-важните признаци, за които трябва да следиш, ако смяташ, че зарядното ти би могло да бъде с лошо качество. В днешно време много търговци продават неоригинални аксесоари за телефони, включително и зарядни, и лесно можеш да бъдеш подведен. Затова е добре да се научиш да различаваш репликата от оригинала. 

Ако забележиш някой от по-горе изброените признаци,  е важно да  си вземеш ново зарядно възможно най-скоро. Качественото зарядно ще издържи по-дълго, няма да изложи  устройството ти  на риск от повреда и ще ти осигури мощността, която се изисква за един пълен заряд. 

До какво може да доведе използването на несертифицирани зарядни устройства - проблеми 

Използването на некачествени зарядни може да доведе до сериозни последствия. От електрически удари до потенциални опасности от пожар, всички рискове са реални. Въпреки че може да е изкушаващо да купиш евтино зарядно за телефон, не си заслужава, защото опасностите са много. 

Когато избираш зарядно, трябва да се увериш, че е сертифицирано от производителя на мобилното устройството или се предлага от реномирана компания за аксесоари. Сертифицираните зарядни устройства са тествани и доказано безопасни, така че можеш да бъдеш сигурен, че няма да възникнат проблеми. 

Съществува вероятността несертифицираните зарядни за телефон да не се придържат към същите правила и изисквания за безопасност като сертифицираните. Това означава, че те потенциално могат да отдават твърде много енергия на твоето устройство, което би могло причини прегряване и запалване. Фалшивите зарядни устройства също могат да повредят батерията на телефона ти,  което от своя страна ще повлияе на качеството му на работа. 

В допълнение към рисковете от пожар, несертифицираните зарядни биха могли да причинят токови удари. Ако твоето зарядно устройство не е проектирано правилно, то може да се разхлаби и да причини късо съединение. 

Рисковете от използването на евтини зарядни за телефон не си заслужават. Затова е важно да използваш само оригинални зарядни за телефон. Това ще гарантира, че устройството се зарежда безопасно и ще издържи по-дълго време, работейки по предназначение.  

Защо да използваш оригинални зарядни за телефон 

Това е най-добрият начин да си гарантираш, че твоето устройство се зарежда безопасно и ефективно.

Използването на качествено зарядно е важно, защото то е създадено специално за работа с определения модел мобилен телефон. То има правилното изходно напрежение и ампераж, което означава, че няма да презареди батерията или да я повреди. Освен това има и правилната форма и размер на конектора и кабела за зареждане, така че да пасва идеално спрямо модела телефон или таблет. 

Фалшивите зарядни не разполагат със същите функции за безопасност, каквито имат оригиналните. Вследствие на това могат да прегреят, а в най-лошия случай дори да предизвикат пожар.

Оригиналните зарядни за телефон са проектирани да работят според нуждите от енергия на най-новите мобилни устройства, така че да ги зареждат по-бързо и по-ефективно. 

От къде можеш да закупиш оригинално зарядно за своя смартфон 

След като вече разбра, че качественото зарядно е изключително важно за живота на батерията и безопасността на мобилното устройство, то трябва да знаеш от къде можеш да го купиш.

На сайта на Fonax ще откриеш качествени оригинални зарядни за телефон. Можеш да избереш подходящото за теб спрямо модела телефон, който притежаваш. Предлагат се зарядни както за Apple,  така и за Android, както и зарядни, които имат функцията за бързо зареждане с мощност от максимум 45W. 

Fonax е единственият бранд в България, който предлага оригинални зарядни на марката Blue power. Те са изключително предпочитани и използвани, тъй като притежават защита срещу късо съединение и претоварване и осигуряват качествен заряд на устройството. Зарядните устройства на Blue power са сертифицирани и отговарят на всички изисквания за безопасност. 

Не пропускай да разгледаш новите модели и да се възползваш от актуалните промоции на сайта на Fonax. 

Три оригинални зарядни устройства на Blue Power

Съвети за безопасно и ефективно зареждане 

Ето и няколко съвета за това как правилно и безопасно да зареждаш своето устройство:

 • Винаги зареждай мобилното устройство с качествено и оригинално зарядно, което е сертифицирано. 

 • Избягвайте пълен цикъл (0-100%) и зареждане през цялата нощ. 

 • Когато зареждаш телефона си не го използвай за разговори, игри, гледане на клипове и др. Остави го да се зареди напълно и след това го използвай. 

 • Не оставяй зарядното в контакта, след като си махнал мобилното устройство. Това харчи електроенергия и също така би могло да предизвика прегряване и дори пожар. 

 • При гръмотевични бури не зареждай телефона си и изключвай зарядното от контакта. 

 • Не презареждай устройството. Когато батерията е заредена на 100%, го махни от зарядното. 

 • Не оставяй телефона да се зарежда без надзор. 

Ако статията ти е била интересна и искаш да научиш още полезни неща, свързани с техника, мобилни аксесоари и телефони, не пропускай да разгледаш нашия блог. В него ти споделяме много съвети и новини от мобилния свят.