В миналото създаването на перфектната снимка е било сложна задача. В днешно време обаче това е по-лесно от всякога, защото не се нуждаеш от скъпа камера, а единствено от смартфона си, който винаги носиш в джоба си. 

Вероятно си забелязал, че почти всички реклами на мобилни телефони наблягат на качеството на снимките, които могат да бъдат заснети с тях. Снимането със смартфон обаче крие тънкости, за които може би не знаеш. Не е достатъчно единствено да вдигнеш устройството и да натиснеш бутона - съществуват някои трикове за снимки с телефон, с чиято помощ можеш да постигнеш страхотни кадри. В тази блог статия ще поговорим именно за тях и вярваме, че с тяхна помощ ще създаваш впечатляващи фотографии, с които да се гордееш!

Качествен телефон

За да улавяш изумителни кадри, първо трябва да се сдобиеш с телефон с добра камера. В търговската мрежа има огромно разнообразие от устройства, част от които обаче далеч не могат да постигнат резултатите, които гониш. Ако си любител на фотографията, то направи добро проучване относно смартфоните, които се предлагат на пазара в момента. Съветваме те да потърсиш професионално мнение, за да бъдеш сигурен, че продуктът, в който влагаш средства, ще удовлетвори очакванията ти.

Грижа за устройството 

Качествената техника изисква грижа. След като закупиш добър телефон, е важно да помислиш и за аксесоарите, с които да го снабдиш, за да удължиш максимално живота му. Ако се интересуваш от това, може да погледнеш статията ни, в която говорим повече за аксесоарите за мобилни устройства. 

Вероятно знаеш, че съществуват и протектори за камера, с чиято помощ тя остава здрава за дълго. Някои хора мислят, че това е ненужна инвестиция, но всъщност далеч не е така. Ако изпуснеш смартфона си, има голяма опасност да повредиш не само дисплея, но и камерата му. Това би наложило ремонт, който доста често е по-скъп от очакваното. За да си спестиш подобни главоболия, те съветваме да закупиш протектор както за екрана, така и за камерата си - по този начин ще бъдеш спокоен, че дори и след инцидент устройството ще остане здраво!

Проучи възможностите на телефона си

Нерядко срещано е хората да не се възползват от възможностите, които техният смартфон предлага. Но за наистина перфектни снимки, правещи впечатление, ти препоръчваме да отделиш време и да проучиш всички настройки на камерата на твоя телефон. Ще се изненадаш колко много може да прави той, без дори да си подозирал!

Прави възможно най-много кадри

снимане на любим човек с телефон

Когато заснемаш кадри, е важно да правиш възможно най-много фотографии. Това важи с пълна сила за случаите, в които снимаш хора. Почти сигурно е, че по този начин ще успееш да уловиш най-естествените и непринудени моменти.

Някои телефони разполагат с функция за серия от снимки. За целта е необходимо само едно натискане на бутона. Това ще ти позволи да запечаташ зашеметяващи мигове, които да запазиш.

Обърни внимание на светлината

Светлината е ключова за постигането на феноменални фотографии. Доста често хората я подценяват, но всъщност именно в нея се крие тайната на страхотните снимки. 

Може би си чувал, че най-добрите кадри се получават точно преди залез слънце. Този период от деня някои наричат златен час (golden hour) - тогава светлината е мека и топла и води до зашеметяващи резултати. 

Снимай от различни ъгли 

Снимането от различни ъгли също е от голямо значение при фотографията. Чрез тях ще уловиш емоции, за които дори не си подозирал, ще развиеш креативността си и ще спреш да се страхуваш да експериментираш. Дай свобода на въображението си, изследвай нестандартни гледни точки и създай кадри, с които да изненадаш дори самия себе си.

Следи за фокуса

Дори и най-добрият телефон за снимки няма да заснеме качествени фотографии, ако не следиш дали обектът пред камерата е на фокус. Това е особено важно за портретната фотография. За да бъдеш сигурен, че човекът пред обектива е фокусиран, е необходимо само да докоснеш дисплея на телефона си. Някои смартфони позволяват да заключиш фокуса с един допир по екрана, така че да направиш поредица от невероятни снимки, без да се притесняваш за настройките. 

Избягвай функцията за увеличаване

Функцията за увеличаване, позната още като “zoom”, обикновено не дава добри резултати при снимане. Тя намалява разделителната способност на кадрите, а това разваля тяхното качество. Съветваме те да избягваш използването ѝ и да се приближаваш до обектите, които желаеш да запечаташ в кадър, ако е възможно. 

Поставяй телефона си на равна повърхност, ако снимаш на тъмно

Със сигурност си виждал много впечатляващи нощни фотографии. Съвременните телефони позволяват да създаваш изумителни снимки на тъмно, стига да знаеш как да го правиш. 

Камерите на мобилните устройства са много по-чувствителни към движенията на ръката през нощта, а това често води до размазване на кадрите. Ако искаш да направиш добри снимки, когато се намираш в тъмно пространство, те съветваме да облегнеш телефона си на равна повърхност. Това може да бъде стена, маса или пък перваз - всичко ще свърши работа, за да постигнеш възможно най-добрата фотография! 

Не се страхувай да експериментираш с обработката на снимките

Снимане на ястия с телефон

Дойде време да споменем и обработката на кадрите. Всички смартфони разполагат с вградени настройки, с чиято помощ можеш да подобриш качеството на фотографиите си. Те ще ти бъдат от полза да увеличиш или намалиш яркостта на снимките например, а при нужда пък е възможно да премахнеш някое петънце от дрехите или несъвършенство по лицето. Не се притеснявай да експериментираш - дори най-добрите фотографи обработват произведенията си, за да се получат те перфектни! 

Ако пък това, което устройството ти предлага, не е достатъчно, можеш да потърсиш приложения, които да ти бъдат от полза при постигането на чудесни резултати. Изборът е огромен - сигурни сме, че ще успееш да откриеш нещо, което да отговаря изцяло на очакванията ти!

Заключение

Майсторското снимане не изисква само добро мобилно устройство. Трябва да имаш и някои знания, с които да създаваш впечатляващи фотографии. Вярваме, че след прочита на тази статия вече знаеш как да правиш хубави снимки с телефона си. Бъди смел, когато си зад камерата - това е единственият начин да откриваш нови начини да улавяш емоции в кадър! 

Ако статията ти е била интересна и искаш да научиш още полезна информация, свързана с техника, мобилни аксесоари и телефони, не забравяй да разгледаш блога ни. Там ще откриеш много съвети и новини от мобилния свят.