Чудил ли си се какво да правиш със стария си кейс за телефон, къде трябва да го изхвърлиш и какво се случва с него след това? Ако да, то днес ще си поговорим точно за тази изключително важна тема. 

Всеки човек трябва да бъде социално отговорен и загрижен към опазването на околната среда. В днешно време се организират стотици кампании, които целят да намалят използването на пластмаса и замърсяването на планетата и дават много подробна информация относно рециклирането на отпадъците и правилното им изхвърляне. 

Чистотата на Земята зависи изцяло от хората, които я обитават, затова е важно да бъдеш добре информиран и да знаеш какво да правиш, в случай, че решиш да смениш стария кейс с нов. 

Ако мислиш, че темата ще ти бъде полезна и интересна, то остани с нас до края на статията, защото ще ти споделим и кои са нашите биоразградими продукти, които предлагаме в сайта. 

Какво да правим, ако искаме да изхвърлим стария си кейс 

По-голямата част от кейсовете за телефони са направени от пластмаса или силикон. Това са материали, които замърсяват околната среда, не са екологични и не е правилно да се изхвърлят свободно. 

Ако имаш стар калъф за телефон, от който вече не се нуждаеш или не искаш, най-добрият вариант е да го рециклираш. Има редица начини да направиш това. На първо място е необходимо да провериш дали местният център за рециклиране приема калъфи за телефони. Много центрове приемат различни пластмаси и други материали. Може също така да разучиш дали търговските обекти за мобилни аксесоари в твоя град приемат стари калъфи за телефони за рециклиране.

Друг вариант е да събереш по-голяма бройка кейсове и да ги дариш на организация с нестопанска цел, която събира и рециклира калъфи за телефони. Също така, можеш да изхвърлиш кейса в определеното място за него, т.е. в контейнерите, предназначени за хартия, пластмаса и метал. Сметищата, на които се събират боклуците са длъжни да ги сортират и да изпратят за рециклиране. Твоята отговорност е да изхвърлиш калъфа за телефон в правилния контейнер за боклук. 

Добра идея е да провериш дали някои от по-големите производители на кейсове и аксесоари за телефони имат програма за рециклиране. Много компании разполагат с такава, като предлагат да изпратиш стария калъф за рециклиране, а в замяна получаваш процент отстъпка, за да си закупиш нов. Това е доста популярна и изгодна оферта за теб и за компанията производител, която показва и грижа за природата.  

Ние от Фонакс, също събираме стари кейсове за рециклиране. Във всеки един наш обект можеш да донесеш калъфа си, а ние ще ти дадем 1 лв отстъпка при покупката на нов кейс от нас. 

А сега ще ти обясним малко повече за рециклирането на отпадъци и защо е толкова важно. 

Рециклиране на пластмасови отпадъци 

Неправилното изхвърляне на отпадъци се превръща във все по-важен  екологичен проблем поради въздействието си върху здравето както на морските, така и на сухоземните екосистеми. Разграждането на пластмасите отнема стотици години, което ги прави един от най-устойчивите замърсители на нашата околна среда. 

Когато вредните отпадъци попаднат в океана, те могат да бъдат изключително опасни за морските обитатели. На сушата пластмасовите отпадъци могат да отделят токсини в почвата и водните пътища, което оказва влияние върху здравето на растенията, животните и хората. 

За щастие, рециклирането на пластмасови отпадъци може да бъде ефективен начин за намаляване на вредното им въздействие върху околната среда. Когато пластмасата се рециклира, тя може да се използва за създаване на нови продукти като опаковки, играчки, мебели и строителни материали. Използва се и за създаване на нови горива като дизелово гориво, бензин и реактивно гориво. 

Рециклирането на пластмаса също помага за намаляване на количеството CO2, отделяно в атмосферата, тъй като рециклираната пластмаса изисква по-малко енергия за производството си от новата пластмаса.

Процесът на рециклиране на пластмасови отпадъци е сложен, но ефективен. Те трябва да се събират, сортират и почистват преди да бъдат разтопени и оформени на пелети. След това тези пелети се стопяват и се оформят в нови пластмасови продукти. 

Но за да се увеличат максимално ползите от рециклирането на отпадъци е важно да се гарантира, че се събират само рециклируеми материали. Също така, трябва да се намали количеството пластмасови отпадъци, които се произвеждат.  Необходимо е да се използват торбички за многократна употреба, като се избягват пластмасови продукти за еднократна употреба и да се купуват продукти с минимални опаковки. 

Предприемайки тези мерки, можем да помогнем за опазването на околната среда и да гарантираме устойчивостта на нашата планета. 

Защо е важно  рециклирането на отпадъци 

Рециклирането на отпадъци е важна част опазването на околна среда. То помага да се намали количеството отпадъци, които се изпращат на депата, което ограничава количеството замърсители, изпускани в атмосферата. Освен това подпомага за опазването на природните ресурси и намаляването на количеството енергия, необходимо за производството на нови продукти. Чрез рециклирането на материали можем да опазим околната среда, да намалим замърсяването на въздуха и водата и да запазим природните ресурси за бъдещите поколения.

Рециклирането също може да помогне за намаляване на въздействието им над изменението на климата. Чрез намаляване на количеството отпадъци, които отиват в депата се намалява количеството парникови газове, които се отделят в атмосферата. Това значително би могло да забави темпа на изменение на климата. 

Рециклирането на отпадъци е важна част от създаването на по-здравословно и по-устойчиво бъдеще!

Биоразградими продукти от Fonax

Ние, от Fonax, също искаме да допринесем за опазването на околната среда. Взехме това решение, тъй като сме социално отговорен бранд и заставаме зад тази кауза. Единствено в нашия сайт можеш да откриеш екологични кейсове Bioio, както и екологични зарядни кабели и адаптери. 

Покритието на USB кабелите и адаптерите е създадено от 30% зърнени влакна и съставки с естествен произход. По този начин значително се намалява количеството пластмаса и не се отделят токсини в околната среда.  Зарядните са проектирани така, че могат да издържат на дългогодишна употреба.  

Екологичният кейс на Bioio е  нещо много повече от красив кейс, който осигурява на телефона ти необходимата защита. Благодарение на него заедно можем да намалим замърсяването на природата, моретата и океаните. 

Калъфът е изработен от шест компонента, които са 100% биоразградими, не съдържат токсични материали и са напълно екологични. Дизайнът е изключително модерен, а кейсът е функционален и удобен за ползване така, както и обикновените силиконови или пластмасови калъфи. 

Посетете сайта ни и разгледайте всички наши Bioio предложения и станете горди помощници в мисията ни да опазим околната среда! 

Заключителни думи…

Има редица начини да рециклираш стария си кейс за телефон. Проучи възможните варианти и бъди отговорен както към себе си, така и към природата. Заедно можем да подпомогнем да се намали замърсяването на околната среда. Готино е да си eco-friendly! Ще бъдеш още по-готин с екологичен кейс от Fonax. 

Aко статията ти е била интересна, не забравяй да разгледаш блога ни, където ти споделяме още полезна информация за света на технологиите и мобилните аксесоари.