На всеки му се е случвало да забрави да зареди телефона си и да остане без батерия. В тази неприятна ситуация се появява сигурен помощник - преносимата външна батерия. Благодарение на нея, можеш да зареждаш телефона си навсякъде и по всяко време. 

Колкото и натоварено да е ежедневието ти, притежавайки външна батерия за телефон ще бъдеш спокоен, че ще успееш да свършиш всичките си ангажименти за деня. Ако пък решиш да пътуваш надалече или отидеш на излет в гората, ще си сигурен, че телефонът ти е зареден.  

Преносимата външна батерия е страхотен аксесоар, който задължително трябва да притежаваш. Тя ти осигурява мобилност и винаги заредено устройство, било то телефон, таблет, безжични слушалки и др. 

За да ти служи вярно и да използваш максималния ѝ капацитет, външната батерия (power bank) трябва да бъде предварително заредена. Необходимо е да спазваш основните правила за първоначално зареждане на външната батерия, както и за всички следващи зареждания. 

В днешната статия ще споделим кои са тези важни правила, защо трябва да ги спазваш и как можеш да удължиш живота на външната батерия. Ако темата ти е  интересна,  то продължавай да четеш надолу. 

Какво представлява външната батерия - Power bank 

Преносимата батерия е устройство, състоящо се от метален или пластмасов корпус, в който са поставени акумулаторни батерии (литиево-йонни или литиево-полимерни батерии) и електроника. Най-често батерията има един или два USB изхода за зареждане, съответно за едно или две мобилни устройства. 

Обикновено изходите на батерията притежават различна мощност - 1А, 2А или 3А. Външната батерия се зарежда през Micro USB вход, а някои по-модерни модели разполагат и със соларен панел. Можеш да откриеш външни батерии с различни характеристики, размери, цветове и USB изходи, в зависимост от търсенето и желаното потребление.

Безспорен е фактът, че това е изключително удобен аксесоар.  Без значение дали използваш външна батерия за таблет, или за телефон, тя ще ти осигури спокойствие, защото твоето устройството винаги ще бъде заредено. 

Когато избираш външна батерия, е необходимо да знаеш какъв е капацитетът на батерията на мобилното устройство. Препоръчително е преносимата батерия да е с по-голям капацитет. По този начин ще можеш да направиш поне един пълен заряд на устройството. Има преносими батерии с доста голям капацитет, като те позволяват да заредиш няколко пъти телефона си или пък да зареждаш повече от едно устройство едновременно. 

Защо е важно да зареждаш правилно външната батерия 

Важно е да зареждаш преносимата батерия правилно, тъй като по този начин значително увеличаваш живота ѝ и запазваш нейните функции.  Ако не зареждаш батерията според инструкциите на производителя, е възможно да се наложи да я смениш скоро, след като си я купил. 

Първоначалното зареждане на външната батерия е ключово. Когато преносимата батерия пристигне при теб, тя няма да бъде напълно изтощена. Това, което трябва да направиш, е да я заредиш изцяло и чак след това да започнеш да я използваш. В противен случай рискуваш да се повреди и да не зарежда бързо и качествено мобилното ти устройство.

Има няколко неща, които е добре да вземеш под внимание, когато зареждаш външната батерия. Първо се увери, че зарядното устройство, което ще използваш, е съвместимо с батерията. Второ, не презареждай батерията и не я  оставяй в зарядното за твърде дълго време. Трето, не използвай повредено зарядно устройство. 

Съобразявайки се с тези особености, ще можеш да запазиш батерията си за по-дълго време и ще използваш капацитета ѝ максимално. 


Външни батерии от Fonax - синя и черна

Как се зарежда външната батерия

Ето няколко съвета как правилно да зареждаш външната батерия (power bank):

  1. Увери се,  че преносимата батерия е напълно заредена, преди да започнеш да я използваш и не я зареждай наполовина. Това ще помогне за удължаването на живота ѝ.
  2. Старай се винаги да използваш правилното зарядно устройство за своята външна батерия.  Някои  батерии се доставят със собствени зарядни устройства, докато други универсални преносими батерии могат да се зареждат със стандартно USB зарядно устройство. 
  3. Не презареждай батерията. След като тя е напълно заредена, я изключи от зарядното устройство. 
  4. Съхранявай преносимата батерията на хладно и сухо място. Екстремните температури могат да я повредят. 

Следвайки тези правила, ще бъдеш сигурен, че се грижиш правилно за своята външна батерия, гарантирайки ѝ максимална издръжливост и пълна изправност. 

Съвети как да удължиш живота на своята външна батерия - power bank 

За хората, които пътуват или имат активен начин на живот, преносимата батерия е задължителен аксесоар. Но при прекомерна употреба и неправилно зареждане на батерията животът ѝ може драстично да се съкрати. Ето няколко съвета как да се погрижиш за универсалната външна батерия:

  • Дръж я на хладно - топлината и пряката слънчева светлина могат да се превърнат в най-големите врагове на преносимата батерия. Увери се, че я съхраняваш на умерена температура и избягвай да я оставяш на слънце или в гореща кола. 

  • Избягвай бързото зареждане – въпреки че е изкушаващо да заредиш външната батерия възможно най-бързо, това всъщност може да намали нейния живот. Винаги зареждай батерията си до край. 

  • Използвай правилните зарядни устройства - неподходящото зарядно устройство може да повреди батерията и да доведе до невъзможност да използваш пълния ѝ капацитет. 

Спазването на тези лесни правила ще ти помогне да удължиш живота на преносимата батерия, за да си сигурен, че тя ще бъде до теб, когато имаш нужда от нея.

На сайта на Fonax ще откриеш голямо разнообразие от външни батерии. Избери модел спрямо целите, за които ще използваш батерията. Предлагаме външни батерии за телефон и външна батерия за таблет, която е с по-големи капацитет и мощност. 

Ако статията ти е била полезна и искаш на научиш още интересни неща, посети нашия блог