Случвало ли ти се е, да ти се прииска да се потопиш в един нов и необикновен свят? Например да отидеш в пустинята или в космоса, но без да мърдаш от мястото си? Е, това вече е напълно възможно с новата технология за виртуална реалност. 

Благодарение на специални VR очила, можеш да направиш каквото пожелаеш. Да бъдеш супергерой, да посещаваш различни места, да разглеждаш снимки или видеа и дори да играеш игри с триизмерна картина. 

Очилата за виртуална реалност са една от най-вълнуващите и обсъждани технологии през последните няколко години. Разбира се, не всеки приема тази новост и за голяма част от хората това е напълно непонятна тема.

Истината е, че младото поколение се интересува от виртуална реалност и за децата на новото време тя е нещо много любопитно, интересно и интригуващо. 

В тази статия основно действащо лице са очилата за виртуална реалност. Ще разгледаме видовете VR очила за телефон и  ще се опитаме да дадем отговори на някои основни въпроси - крият ли някакви опасности и кога е подходящото време да ги подариш на детето. 

Какво е виртуалната реалност

Виртуалната реалност (или VR) е реалистично 3D симулиране на заобикалящата ни среда. VR може да се генерира от различни видове компютърни устройства. 

За да може нашият мозък да приема виртуалната реалност като истинска, е необходимо голяма част от сетивата на човека да бъдат стимулирани. Това се постига чрез различни VR устройства. Най-често се използват  устройства следене на движението и  VR очила. 

В настоящата статия ще се фокусираме върху VR очилата - какво представляват, как се използват, какви видове има и могат ли да използват от деца. 

Какво представляват очилата за виртуална реалност

Най-коментираният технологичен продукт през последните няколко години са очилата за виртуална реалност. Те притежават способността да пренасят потребителя в света на виртуалната реалност, при това по един вълнуващ начин. Поставяйки VR очилата можеш да се слееш със филмите, снимките или видеата, които гледаш, както и да играеш игри все едно си част от тях. 

С очилата ще имаш усещането, че наистина си там, където искаш да бъдеш. 360-градусовата картина ти позволява да се разхождаш, да разглеждаш около себе си и напълно да се откъснеш от реалността. 

На външен вид очилата  изглеждат като малка правоъгълна кутия с лещи.  Имат  екран с преграда и пластмасов корпус. Могат да се използват както за компютър, така и за телефон. Работата с тях е изключително лесна и приятна. 

Сега ще разгледаме VR очилата малко по-подробно, за да разберем как точно се използват. 

Как да използваме VR очилата 

VR очилата имат два отделни отвора със специални лещи, които позволяват на окото  много прецизно да фокусира близкия образ, като в същото време увеличава образа достатъчно, за да може да се засили ефекта на потапяне във виртуалната реалност. Всяка една от лещите проектира образа под удобен за окото ъгъл.  

Освен лещите обаче, много важна е и системата жироскоп. Тя служи за определяне на местоположението в пространството. Благодарение на нея, се разпознава положението на главата и образът се проектира спрямо настоящата позиция. Получава се един много интересен ефект, който допринася цялостно за преживяването. 

Виртуалната реалност може да намери приложение в много сфери от живота ни, но основно се използва сред тийнейджърите - предимно  за игри, гледане на филми или видеоклипове. VR очилата могат да се използват и за дистанционно разглеждане на определен обект, без необходимостта от физическо присъствие. 

Какви видове VR очила се предлагат 

В тази част на статията ще представим основните видове очила за виртуална реалност, както и някои техни характеристики. 

VR очила за гелефон от Fonax

VR очила за компютри

Едни от първите модели VR очила, излезли на пазара, са именно тези за компютри. Много известни марки предлагат VR очила за компютри, като основните им характеристики значително се припокриват. Главната особеност при този вид очила е, че можеш да си вземеш и дистанционно управление, което взаимодейства перфектно с нещата, които виждаш. То може да бъде използвано като помощно оръжие в някои игри, да служи служи като виртуални ръце или като молив за рисуване.

VR очила за игри 

VR очилата за игри са съкровище, което всеки геймър мечтае да притежава. Създадени са от марката Sony и се смята, че те ще предначертаят светлото бъдеще на игрите. VR очилата за игри са съвместими с всички игрални конзоли от рода на PS4. Поддържат и периферни устройства като PlayStation Camera, PlayStation Move контролер, безжичен контролер Dualshock 4 и други. 

Благодарение на целия този набор аксесоари, можеш изцяло да се потопиш в света на играта. Така, когато помръднеш или преместиш някоя част от тялото си, аватарът ти ще го прави заедно с теб.  Това е наистина вълнуващо преживяване и определено ще те накара да се чувстваш сякаш си там и живееш втори живот - живот, спрямо твоите правила и желания. 

VR oчила за телефон 

Едни от най-интересните и нашумели очила за виртуална реалност са именно  VR очилата за телефон. Специфичното при тях е, че те нямат собствен вграден дисплей, затова в такъв се превръща смартфонът. За целта, той трябва да притежава специализиран софтуер. Някои VR очила за телефони имат само опцията за гледане на видео и 360-градусови снимки и изображения, а други предлагат и възможност за играене на игри. 

Кога да подарим очила за виртуална реалност на детето 

Без съмнение, хората, които се вълнуват и интересуват най-много от тази нова технология, са децата. За да използват очилата за виртуална реалност, трябва да се има предвид тяхната възраст. Повечето производители не препоръчват употребата на VR очила на деца под 12 години. 

Тази препоръка се основава изцяло на психичното и менталното здраве на децата, тъй като в тяхната крехка възраст мозъкът е много пластичен и реагира непредсказуемо на подобен тип стимулации. Също така, при по-малки деца съществува риск от прекомерно натоварване на очите, което е крайно непрепоръчително. Хубаво е децата да бъдат контролирани, когато използват технологии за пресъздаване на виртуална реалност. 

В статията те запознахме с основните видове очила за виртуална реалност и техните характеристики. Ако си фен и искаш да се впуснеш в това виртуално приключение, не пропускай да разгледаш нашите гейминг аксесоари, където ще откриеш и VR очилата за телефони. Наслади се на преживяването с VR очилата за игри  или зарадвай тийнейджъра в къщи с този страхотен подарък за предстоящите коледни празници. 

Ако статията ти е била интересна и желаеш да научиш още нови неща, посети нашия блог