Смарт часовниците се превърнаха в неразделна част от телефона за много хора, която всекидневно помага с един бърз поглед да разберат кой ги търси, какви известия пристигат и дори да следят фитнес цели и брой изминати крачки за деня. Между задачите за седмицата и често забързаното ежедневие, правилното зареждане на тези удобни устройства често остава на заден план.

Зареждането на смарт часовника е всъщност доста важен елемент от неговото безпроблемно функциониране за дълъг период от време. Изключително сериозна грешка, която много хора допускат, е да оставят устройството на зарядно цяла вечер. Затова в статията ще разгледаме как се зарежда смарт часовник правилно, кои са най-често срещаните грешки и кои добри практики ще ти помогнат да се радваш на удобството да имаш идеално работещ смарт часовник.

Защо това как се зарежда смарт часовникът е важно

Зареждането на смарт часовник по правилен начин осигурява оптимална производителност и дълготрайност на батерията.

Продължителността на живота на батерията зависи това какъв вид е тя и как използваш устройството. Двата основни вида батерии, които се използват за смарт часовници са литиево-йонни (т.нар. Li-ion) и литиево-полимерни (Li-Po). Първите са по-често използвани, поради способността да съхраняват много енергия в по-малък размер, но вторите имат по-висока издръжливост.

Основните фактори, които влияят на продължителността на батерията и колко често ще трябва да се зарежда, са:

 • честота на употреба – колкото повече използваш смарт часовника, толкова по-бързо ще се изтощи батерията;

 • дисплей – по-голям дисплей и съответно по-голяма разделителна способност означава по-голям разход на енергия;

 • свързаност – функционалности като GPS, Wi-Fi и Bluetooth могат да доведат до бързо изтощаване на батерията;

 • яркост на дисплея – освен големината, яркостта на дисплея също оказва роля върху живота на батерията. Препоръчително е да се използва автоматично регулиране на яркостта, според условията на околната среда и наличната светлина, за да се запази батерията;

 • екстремно ниски или високи температури – както и при смартфоните, тези устройства се влияят от околната температура. Не е препоръчително да се излагат на много ниски температури или на много високи (над 45 °C).

Разбира се последният фактор, който оказва голямо влияние на издръжливостта на батерията, са навиците за зареждане на смарт часовника. Ако той често се презарежда или се използва несъвместимо зарядно устройство, животът на батерията може да се съкрати значително или да се стигне до сериозна повреда и нужда от подмяната ѝ.

Какви са често срещаните грешки при зареждане на смарт часовник

Грешки при зареждане на смарт часовник

Когато става въпрос за зареждане на смарт часовник, има няколко често срещани грешки, които трябва да избягваш, за да осигуриш дълготрайност и оптимална работа на твоето устройство. 

 1. Използване на неподходящо зарядно

Макар да е възможно процесът на зареждане за всеки модел смарт часовник да има свои специфики, повечето устройства могат да се зареждат по два основни начина – с кабел или с безжично зарядно.

Често срещана грешка е да се използва кабел или безжично зарядно, което е налично в момента наоколо, като такъв на друго устройство или на приятел, вместо оригиналното или подходяща качествена алтернатива.

Въпреки че може да е изкушаващо да грабнеш най-близкото до теб, използването на неподходящо зарядно може действително да повреди твоето устройство. Увери се, че използваш или зарядното устройство и кабел, предоставени с твоя смарт часовник, или зарядно, което е специално проектирано за твоето устройство, за да си сигурен, че осигуряваш правилното количество енергия на смарт часовника си.

 1. Зареждане при неподходящи температурни условия

Не зареждай часовника си при температури под 0°C или над 45°C. Както вече ти споделихме, смарт часовника, точно както телефона ти, не може да оперира нормално при екстремно ниски или високи температури. Препоръчително е да зареждаш при умерени, подходящи температури. Не зареждай часовника на пряка слънчева светлина или близо до източник на топлина. Това също може да повреди батерията.

 1. Оставяне на смарт часовника на зарядно прекалено дълго

Колко време да се зарежда смарт часовника ти? Времето за зареждане на смарт часовник варира в зависимост от модела и размера на батерията. Повечето смарт часовници могат да бъдат напълно заредени за 2-3 часа. Често срещана грешка е да се оставят на зарядно много над този период, дори цяла нощ. Това може да доведе до повреди в батерията, нейното по-бързо амортизиране или дори до прегряване.

Единствено при първоначално зареждане на смарт часовника е възможно времето, което му е нужно, за да се зареди напълно, да е малко по-дълго. Това е така, защото часовникът за първи път запълва батерията си и настройва софтуера си. Най-добре е да провериш в предоставените от производителя инструкции и да спазиш посочения от него срок за първоначално зареждане на смарт часовник.

 1. Зареждане при много нисък оставащ процент батерия

Препоръчително за повечето устройства е да не се използват при много нисък оставащ заряд, под 10% или дори под 5%. Това води до натоварване на батерията, поради което добро правило е да се следи зареждането на смарт часовника да става, когато батерията е около или малко под 20 %. Също така, ако устройството няма да е активно известен период, например докато спиш или при пътуване, при което не планираш да го използваш, е добре да се остави на около 50% , а не на много ниски проценти. Избягването на съхраняването му с напълно изтощена батерията ще помогне за запазването ѝ в по-добро състояние в дългосрочен план.

Кои са добрите практики при зареждане на смарт часовник

Добри практики при зареждане на смарт часовник

Следващите добри практики при зареждането на твоя смарт часовник могат да помогнат да се запази по-дълго доброто състояние на батерията, за да си гарантираш, че устройството ти винаги ще е готово да ти помага със задачите в напрегнатото ежедневие.

 1. Не презареждай смарт часовника

Може да е много изкушаващо да оставиш смарт часовника да се зарежда през нощта, но с течение на времето това ще навреди на батерията. Вместо това опитай да спазваш препоръчания от производителя му срок за зареждане. Така ще удължиш живота на батерията и ще се радваш на доброто му състояние по-дълго.

 1. Използвай оригиналния кабел за зареждане или качествена алтернатива

Когато е възможно, използвай кабела за зареждане, предоставен от производителя на смарт часовника или качествена алтернатива, предлагана от надежден магазин. Кабели с недобро качество, които често са на много ниска цена, може да не предоставят същото ниво на съвместимост или ефективност на зареждане. 

 1. Следи зареждането на смарт часовника да става при около 20% оставащ заряд

В идеалния случай зареждането трябва да започне, когато нивото на батерията е около 20%, а цикълът на пълно зареждане, включващ зареждане от 0% до 100%, да не се прекъсва преди завършване. Т.е. не бързай да изключваш зарядното преди устройството да е достигнало 100%.

 1. Направи нужните настройки, за да подобриш работата на батерията

Това включва регулиране на яркостта на екрана, спиране на ненужните известия и деинсталиране на приложения, които не се използват. Освен това, оставянето на екрана да се изключва, когато не се използва, може да допринесе за подобряване на работата на батерията.

 1. Поддържай порта за зареждане чист

Процесът на зареждане може да не протече правилно, ако прашинки, влага или други замърсители пречат на връзката с кабела. Увери се, че портът е чист и без никакви пречки за зарядното, преди да свържеш с кабел.

 1. Увери се, че смарт часовникът е съвместим с безжичното зарядно

Ако използваш безжично зарядно, е препоръчително да провериш дали то е съвместимо с твоята конкретна марка смарт часовник. Възможно е твоят модел да има специфични изисквания при зареждане, поради което е препоръчително да провериш ръководството му или сайта на производителя за повече информация.

 1. Изключи смарт часовника от зарядното, когато е напълно зареден

Препоръчително е да изключиш устройството от зарядното, когато достигне пълен заряд. Оставянето му свързано за продължителен период от време може да натовари батерията и потенциално да повлияе на нейната работа.

В статията разгледахме защо правилното зареждането на смарт часовника има такова влияние над батерията и качеството на работа на устройството. Ако следваш добрите практики за процеса и избягваш често срещаните грешки, може да си гарантираш добър живот на батерията и устройство, винаги готово за работа и задачите от деня.

Ако тази статия ти беше полезна и интересна, не забравяй да разгледаш блога ни, където ще намериш още информация и съвети, свързани с технологиите и аксесоарите за твоето мобилно устройство.