Смартфоните са незаменима част от ежедневието ни и се използват за разговори с приятели, запаметяване на моменти чрез снимки, преглед на профилите в социалните мрежи, а често и за работни задачи.

Всекидневната употреба на електронните устройства изисква те да се предпазват от удари и надрасквания с помощта на качествени протектори. Но ако освен телефона искаш да защитиш и информацията на дисплея си от любопитни погледи, ще те заинтригуват Privacy протекторите. Можеш да откриеш голямо разнообразие от модели, с многобройни предимства, с които да използваш телефона без притеснение за данните си, дори и на публични места.

В тази статия ще разбереш какво всъщност представляват Privacy протекторите, как работят и кои са основните пет причини, поради които трябва да си вземеш такъв.

Какво е Privacy протектор за телефон?

Този тип протектори се поставят върху екрана на дадено електронно устройство за защита от нараняване и от нежелани погледи, хвърляни от непознати в обществения транспорт или в някое кафене. 

Privacy протекторите стесняват зрителния ъгъл на екрана, от който съдържанието да е ясно видимо. Тези протектори могат да окажат и леко влияние над яркостта на цветовете, в резултат на което екранът да изглежда малко по-тъмен. 

Те обаче са изключително полезни за употреба на публично място, тъй като само ти виждаш съдържанието на екрана на телефона си ясно и можеш спокойно да разглеждаш всякаква лична информация, без да се притесняваш, че някой ще гледа заедно с теб.

Как работят Privacy протекторите?

След като стана ясно какво представлява Privacy протекторът, е време да разбереш принципа на функционирането му. 

Накратко той използва поляризация на светлината, за да работи. Този тип протектори са създадени с технология “micro louver”, при която тънък слой от микроскопични мрежички или разположени паралелно ламели блокират лъчите светлина и отблясъците при определени ъгли. Когато погледнеш в екрана на телефона си, ще го виждаш ясно, защото светлината минава директно през протектора, а не под ъгъл.

Когато обаче дисплеят се погледне под страничен ъгъл, тези мрежички или ламели изглеждат “затворени” и не пропускат светлина. Така разглежданото съдържание на телефона ти става затъмнено и неясно за всеки, гледащ отстрани.

Някои Privacy протектори са снабдени с твърдо покритие и такова против отблясъци, а “micro louver” технологията е вградена в прозрачен PET слой, и има подвижна защитна подложка от двете страни. 

Макар че са много ефективно и бързо решение за защита на личните данни на електронното ти устройство, степента на тяхната поверителност зависи от качеството на конкретния използван модел. 

Предимства на Privacy протекторите за телефон

Privacy моделите са качествените протектори за телефон, от чиято инвестиция можеш да извлечеш редица ползи. В следващите редове ще узнаеш защо те са по-добрият и надежден вариант при сравнение с обикновените протектори, когато желаеш личната ти информация на телефона да остане такава. 

Защита и поверителност на личните данни

Основното и най-голямо предимство на протекторите за телефон, които не се виждат отстрани, е визуалната защита. Те ограничават видимостта на екрана и не позволяват на околните да видят какво разглеждаш на телефона си, както и какви лични данни попълваш. Благодарение на тях може да не се притесняваш, когато използваш приложения и се налага да вкарваш пароли, имена или цифрови данни, дори и когато си на публично място, пълно с хора.

Висококачествена изработка на материалите

Privacy протекторите се изработват от два различни материала — полиетилен терефталат (пластмаса PET) или закалено стъкло, като последното е по-предпочитано. Това е така, защото предлага по-голяма устойчивост от надраскване, издръжливост и защита на дисплея. От друга страна, пластмасовите модели са по-гъвкави и по-ценово достъпни като вариант.

Каквото и да избереш, няма да сбъркаш, защото качествените Privacy протекторите за телефон са изработени от надеждни материали и гарантират безпроблемна употреба.

Физическа защита на екрана

Privacy протектор за физическа защита на екрана

Освен да защитават личните ти данни от непознати, Privacy протекторите предпазват екрана на мобилното устройство от надраскване и удари. Те са известни с това, че удължават живота на дисплея и запазват неговата цялост.

Намаляване на отразената светлина в екрана

Друга ползва от тези протектори е, че намаляват отблясъците, отразявани в екрана на телефона ти. Това значително ще улесни употребата на устройството в ярко осветени стаи или на открито.

Ограничаване на синята и ултравиолетова светлина

Не на последно място някои Privacy модели имат специални филтри, ограничаващи излъчваните от екрана UV лъчи и синя светлина. Това предпазва очите ти и намалява натрупаното напрежение в тях вследствие на продължително взиране в устройството.

Недостатъци на Privacy протекторите

Privacy моделите имат своите негативни черти също като всеки друг вид протектори. Сред основните им недостатъци се нареждат по-ниската яркост на екрана, по-лесното му зацапване и по-високата им цена.

По-ниска яркост на екрана

Privacy протекторите намалят яркостта на екрана и трябва ръчно да увеличаваш нивата ѝ. Това води до по-бързото изтощаване на батерията на твоето устройство.

По-висока цена

Когато става дума за инвестирането в нов протектор, трябва да се съобразиш и с фактора цена. Privacy вариантите са отличен избор, но са по-скъпи от обикновените заради повечето си предимства. Затова е важно да избереш модел, който да се вмъкне в отредения за закупуването му бюджет.

По-лесно замърсяване на дисплея

Сред негативите се нарежда и възможността от по-бързо и лесно зацапване на екрана вследствие на по-видимите пръстови отпечатъци, оставени по него. Това води и до нужда от честото му почистване.

Как да изберем най-подходящия Privacy протектор?

Как да изберем най-подходящия Privacy протектор за телефон

След като стана ясно какво е Privacy протектор и кои са основните му плюсове и минуси, е време да изясним критериите, по които да избереш най-подходящия за теб модел.

Ето какво трябва да имаш предвид преди покупка:

  • материал на изработка — това е лично предпочитание в зависимост от нуждите, бюджета и изискванията ти. Имаш избор между PET пластмаса и закалено стъкло, чиито предимства вече бяха споменати.

  • ъгъл на видимост — Можеш да избереш между 30 или 45 градуса. Той трябва да е достатъчен, за да попречи на непознатите да видят какво правиш на телефона си. Все пак не бива и да е твърде малък, за да не предизвиква дискомфорт при употребата му. 

  • четирипосочно или двупосочно запазване на поверителността — четирипосочната поверителност предлага ограничено виждане в четири посоки: горе, долу, ляво и дясно. При двупосочната са само два: ляво и дясно. Ако търсиш пълна поверителност, се спри на първия вариант. Ако искаш затъмнен дисплей само в портретна ориентация, избери втория.

  • допълнителни функции — това например могат да бъдат UV защита и такава от синя светлина.

  • съвместимост със сензорния екран — увери се, че протекторът няма да направи дисплея нереагиращ на докосване и лицево разпознаване.

За да избереш точния за теб качествен протектор за телефон, опитай да постигнеш баланс между функционалност, защита, качество и цена.

Privacy протектори от Fonax.bg

Имаш нужда от нов качествен протектор за телефон? В сайта на Fonax.bg ще откриеш разнообразие от Privacy модели, от които да избереш този, отговарящ на изискванията и нуждите ти. 

Privacy протекторът ти спестява притеснения и главоболия, свързани с разглеждането на лична информация на телефона ти, когато се намираш на публично място, по време на пътуване, или ако често използваш устройството си за работа навън. Затова не се колебай да инвестираш в Privacy модел и разгледай актуалните предложения на сайта ни.

А ако не си сигурен дали ти трябва Privacy модел или друг протектор за телефон, тогава прочети статията ни “Плюсове и минуси на различните видове протектори за телефон и кой да изберем, когато дойде време за смяна”.

Заключение

В тази статия узна кои са основните причини да избереш Privacy протектор — физическа защита, визуална защита на лична информация, високо качество на изработка, намаляване на отблясъците и др.

Ако тя ти е била интересна и искаш да научиш още полезна информация, свързана с техника, мобилни аксесоари и телефони, не пропускай да разгледаш нашия блог. В него ти споделяме много съвети и новини от мобилния свят.