В последните години смартфоните са начин за връзка не само с най-близките ни хора, но и помагат да следим имейли, да комуникираме с приятели по цял свят, да хвърляме поглед в социалните мрежи за интересни новости и дори като платежен инструмент в магазини.

Това превръща всяко устройство в ценна инвестиция, чиято защита е от първостепенно значение, за да се гарантира неговата дълготрайност и функционалност.

На пазара се предлага голямо разнообразие от протектори за телефони, подходящи за различни модели. От обикновени стъклени до течни и 5D модели, изобилието и видовете често може да предизвика объркване кой е най-подходящ за твоя телефон. В статията ще разгледаме плюсовете и минусите на най-популярните протектори и как да подходиш към избор на нов, когато дойде време за смяна.

Какви видове протектори има

Протекторите за телефони се предлагат в различни видове, всеки от които има различни нива на защита и функции.

Сред по-разпространените и харесвани са следните: 5D протектори с цяло лепило, 9D протектори плоски с цяло лепило, обикновени стъклени протектори за дисплей и устойчиви на удар PET силиконови протектори.

TPU протектори или по-познати като силиконови удароустойчиви протектори

TPU всъщност е термопластичен полиуретан. Това са протектори с не особено гладка повърхност, тъй като са с почти гумирана текстура. Предимствата на този вид протектори са, че материалът е гъвкав, има еластични свойства и мекота, което позволява да абсорбира удари и да осигурява добра защита; благодарение на еластичността си не се чупи, тъй като не е от стъкло. Някои от този вид протектори имат качество да се "самолекуват", защото леки драскотини по тях могат да се възстановяват.

Обикновени стъклени протектори

Този вид протектори се характеризират с добра твърдост 9H, както и с факта, че са много тънки и незабележими на екрана.

Течни (титаниеви) протектори, които са невидими за окото

Това са нов вид протектори, които се нанасят чрез вид влажна кърпа, в която е самият течен протектор. След поставянето му по никакъв начин не си личи, че има протектор, но и не може да се гарантира на 100%, че телефонът е защитен от удари и драскотини.

Протектори с течно лепило и UV лампа 

Тези протектори се изпичат чрез ултравиолетова светлина (с UV лампа). Разработени са по специална технология, с 2 слоя защита, абсолютно реални цветове през стъклото и още много екстри.

3D/5D/9D – 100D стъклени протектори

Това всъщност е един и същ вид протектор, но от чисто маркетингова гледна точка всяка година цифрата се сменя. Тези протектори са известни като най-здрави и издръжливи на пазара. Те са по-дебели от обикновените, имат рамка в цвета на дисплея, обикновено черна, и покриват целия дисплей от край до край. Това ги прави и най-предпочитани от потребителите.

Nano/Ceramic стъкла

Това са протектори, изработени от стъкло и силикон за по-добра гъвкавост и нужда от по-рядка подмяна.

Кога е време да смениш протектора?

Смяна на протектор на телефон

Макар повечето от по-новите протектори да имат изключително дълъг живот на ползване, особено ако с телефона се действа с внимание и няма често изпускане и удари, след известно време може да се наложи подмяна. 

Най-честа причина е поради разраснали се малки надрасквания по протектора, предизвикани от лек удар или от дори от ключове, носени заедно с телефона. Малките надрасквания, особено ако са в централната част на дисплея, могат не само да дразнят погледа, но и бързо да прераснат в голяма подобна на паяжина пукнатина.

Друга честа причина е смяна на поставен неправилно или непокриващ краищата протектор. В бързината да се предпази нов телефон, често се действа прибързано с избора и поставянето, без да се обмисли дали това ще е най-доброто в дългосрочен план. Резултатът е лошо поставен протектор, който дори и в началото да няма видими недостатъци, с времето бързо поема въздух и особено по-краищата не действа ефективно и затруднява видимостта. Избор на плосък протектор за телефон с извити крайчета е друга честа причина, която може да изисква смяна.

След като си решил да сменяш протектора, е добре да вземеш предвид кой вид е най-подходящ за твоите нужди.

Ако за теб приоритет е максимално високата защита, 5D протекторите с лепило или 9D протекторите с цяло лепило са отлична опция, защото предпазват, издръжливи са и много устойчиви на надраскване. Ако приоритизираш по-голямата яснота и видимост на дисплея, то стъклените протектори са чудесен избор. Устойчивите на удари силиконови протектори PET са много добра бюджетна опция, която осигурява сравнително добра защита.

При използване на телефона повече на открито или в много светли зони, като например споделен офис или магазин, са подходящи протекторите против отблясъци с матово покритие. Предлагат се във вариант от стъкло или пластмаса; ефективно предпазват екрана от досадно зацапване с пръстови отпечатъци, както и от надрасквания, но минус е, че повлияват на яснотата на дисплея, затова се препоръчват при работа на по-светли места.

Ако търсиш защита не толкова от удари, а от любопитни погледи на обществени места, то сравнително нова възможност е избор на протектор, осигуряващ поверителност на екрана. Този тип протектори се изработват от закалено стъкло или PET пластмаса, и имат поляризация, която ефективно ограничава видимостта към телефона от определен ъгъл. Този допълнителен защитен слой предпазва перфектно от любопитни погледи.

Как се поставят протекторите за телефон

Поставянето на протектор за телефон много зависи от избрания модел. Някои, като UV протекторите например изискват специална лампа.

Общи стъпки, които е препоръчително да се спазват, независимо какъв специфичен модел протектор е избран, включват:

  1. Почистване на екрана от прах, пръстови отпечатъци и други замърсявания.

  2. Подравняване на протектора с екрана, за да се увериш, че ще е поставен правилно.

  3. Прецизно поставяне или нанасяне (ако е течен) на избрания протектор.

  4. Изглаждане на въздушни мехурчета – с помощта на мека кърпа или специален аксесоар се отстраняват мехурчета или несъвършенства.

  5. Финална проверка дали всичко с протектора е наред и дали е прилепнал здраво към екрана.

Най-добре е поставянето да се направи от опитен специалист, за да се получи максимално добър ефект и да се радваш на красив и ясен дисплей на телефона си, който същевременно е с най-добрата защита.

Какъв протектор за телефон да изберем – плюсове и минуси

Нека разгледаме и какви са плюсовете и минусите на най-популярните протектори за телефони.

3/5/9D протектори с пълно залепване

Плюсовете при този вид протектори са, че лепилото позволява да се закрепят здраво към екрана на телефона, което дава допълнителна сигурност за неговата защита и по-добра ефективност срещу надраскване при изпускания и удари. Осигуряват гладко докосване и висока прозрачност за ясна видимост на дисплея.

Минус на тези протектори е, че трудно се поставят, защото се изисква голяма прецизност и внимателно боравене с тях, за да се получи идеален равен резултат. Често те са и по-скъпи, сравнено с  други видове протектори.

Обикновени стъклени протектори

Тези протектори са много лесни за почистване и поддържане, поради което и осигуряват отлична видимост на екрана и не предизвикват проблеми с допир и отчитане на команди. Имат висока устойчивост към леки удари и надраскване, но не и при по-сериозни такива при изпускане например. Сериозен минус при тях е, че лепилото им често не покрива целия дисплей и оставя крайчетата му открити и съответно без защита.

Удароустойчиви силиконови PET протектори

Тези гъвкави и леки протектори са бюджетно и достъпно решение за предпазване на дисплей. Устойчиви при надраскване и удар, включително и при падане, те са лесни както за поставяне, така и за премахване, след което няма остатъци.

Протектор за телефон от Fonax

Драскотини по дисплея на телефона могат не само да дразнят погледа визуално, но и да намалят стойността на устройството при препродажба. Протекторите за дисплей могат да ти „спестят“ подобни главоболия и да запазят красивия модерен вид на телефона ти. След като вече се запозна с най-популярните видове, можеш спокойно да избереш подходящи за теб и твоите нужди от сайта на Fonax.

При нас ще откриеш голямо разнообразие от различни протектори на добри и конкурентни цени за всеки модел смартфон. Избери висококачествен протектор и ползвай телефона си спокойно, знаейки, че е защитен.