Когато човек реши да смени телефона си с нов, на първо място иска той да бъде функционален и удобен. Всеки желае да получи добро съотношение между качество и цена на устройството. Точно това осигуряват от Samsung в лицето на двата бестселъра Samsung Galaxy A52 4G/5G и Samsung Galaxy A52s 5G, които са едни от най-продаваните и използвани от масовия потребител телефони. Важно е да се отбележи, че Samsung няма достойна конкуренция относно тези модели, защото освен добра цена, те имат и забележителни характеристики.

Като за начало представяме сравнителна таблица, в която нагледно можеш да видиш приликите и разликите между двата модела:


Samsung Galaxy A52 4G / 5G
Samsung Galaxy A52s 5G
Dimensions and weight:
Размери: 15.99 x 0.84 x 7.51 cm

Тегло: 0.375 kg
Dimensions and weight:
Размери: 15.99 x 0.84 x 7.51 cm

Тегло: 0.375 kg
Display : 6.5’’ Super AMOLED

Samsung Galaxy A52 4G - 90Hz
Samsung Galaxy A52 5G - 120Hz
FULL HD

Gorilla Glass
Display : 6.5’’ Super AMOLED

Samsung Galaxy A52s 5G - 120Hz

FULL HD

Gorilla Glass 5
Chipset: Snapdragon 720G Chipset: Snapdragon 778G
Memory: RAM
Samsung Galaxy A52 4G: 4GB RAM,
6GB RAM и 8GB RAM

Samsung Galaxy A52 5G: 6GB RAM и
8GB RAM
Memory: RAM
Samsung Galaxy A52s 5G: 4GB RAM, 6GB RAM и 8GB RAM
Software: Android 11

- дългосрочна поддръжка на софтуера, до следващите 3 версии;


- 4 години актуализации по сигурността.
Software: Android 11


- дългосрочна поддръжка на софтуера, до следващите 3 версии;


- 4 години актуализации по сигурността.
Storage: 128GB, 256GB Storage: 128GB, 256GB
Battery: 4,500mAH, капсулована Battery: 4,500 mAH, капсулована
Camera: 64MP, 12MP, macro - 5MP, дълбочинен сензор 5MP Camera: 64MP, 12MP, macro - 5MP, дълбочинен сензор 5MP
Жак за слушалки: Да Жак за слушалки: Да
Сертификат IP67 за прахо- и водоустойчивост Сертификат IP67 за прахо- и водоустойчивост
Bluetooth; NFC Bluetooth; NFC„Братовчедите” са почти сходни що се отнася до добавени екстри и параметри, като най-важната и отличителна характеристика на Samsung Galaxy A52s e мощният и бърз чипсет, който го прави най-напредналия модел на Samsung в средния ценови клас. 

Samsung Galaxy A52 4G/5G vs Samsung Galaxy A52s 5G: Дизайн 

Относно  дизайна и двата модела са напълно еднакви. От Samsung отново са се постарали, представяйки много семпъл, изчистен и стилен дизайн, който би впечатлил и най-скептичния потребител. Корпусът се предлага в няколко актуални за сезона цветове: пастелно лилаво, ментово зелено, черно и бяло. 

Калъф за Samsung Galaxy A52 4G/5G vs Samsung Galaxy A52s 5G

Hа пръв поглед, корпусът много добре имитира метал, но всъщност е изработен от матова пластмаса. Това прави телефоните леки и бюджетни. Има доста голяма вероятност обаче пластмасовият гръб бързо да се надраска. Най-лесният начин да го предпазиш е, като си вземеш кейс или калъф за телефон. Mоже да си избереш прозрачен, за да се радваш на цвета на телефона, или да сложиш по-шарен гръб за телефон и да бъдеш в крак с модните трендове. Ако се определяш като творческа личност и искаш да притежаваш нещо уникално, може да създадеш собствен дизайнерски кейс

Samsung Galaxy A52 4G/5G vs Samsung Galaxy A52s 5G: Дисплей


Samsung Galaxy A52 4G/5G vs Samsung Galaxy A52s 5G: Дисплей


Двата модела притежават ярък дисплей с много наситени цветове. Телефоните са снабдени със страхотния 6.5” Super AMOLED екран с Full HD резолюция, което за цената им ги прави перфектни. Все пак Samsung въведе модата със Super AMOLED матриците и хубавите дисплеи са традиция при тях. 

Честотата на опресняване на екрана при моделите Samsung Galaxy A52 5G и Samsung Galaxy A52s 5G е 120Hz, а при Samsung Galaxy A52 4G дисплеят е 90Hz. Тази характеристика превръща използването на устройствата, играенето на тях и гледането на видеа в истинско преживяване. 

Samsung Galaxy A52 4G/5G и Samsung Galaxy A52s 5G са защитени с последно поколение плоско покривно стъкло Gorilla Glass 5, което минимализира надраскванията.

И все пак, ако искаш да запазиш дисплеите и на двата модела непокътнати, препоръчваме да си вземеш протектор, който да неутрализира възможни надрасквания или пукнатини по екрана. 

Samsung Galaxy A52 4G/5G vs Samsung Galaxy A52s 5G: Камера 

Samsung Galaxy A52 4G/5G vs Samsung Galaxy A52s 5G: Камера


Samsung винаги държи високо качество на камерите на устройствата, които пуска на пазара, така че  традицията е спазена и при тези два модела. Смартфоните разполагат с четворна камера с оптична стабилизация и селфи камера. Предната им камера е 32 MP, но за съжаление няма автофокус и светкавица, което за любителите на селфита може да се окаже минус. 

В задната част на телефона е разположен панел с четворна камера, като основният сензор е 64 MP с бленда на обектива f/1.8, което дава заявка за доста добро качество на снимките. Можете да заснемате както пейзажи, така и портретни снимки с перфектно замъглени фонове. 

Втората камера е 12 MP, третата е макро камера 5 MP и е специално пригодена за детайлни снимки отблизо, а последната четвърта - дълбочинен сензор отново с 5 MP. 

Камерата предлага много възможности на заснемане с няколко основни режима - портретен, макро, нощен, ръчен, slow motion, super-slow motion и Single take. Toва позволява да развихриш въображението си, докато създаваш прекрасни снимки и видеа и запаметяваш любимите си мигове. 

Samsung Galaxy A52 4G/5G vs Samsung Galaxy A52s 5G: Операционна система / софтуер

Смартфоните поддържат операционна система Android 11 и разполагат със свободна памет от 128GB/256GB. Samsung Galaxy A52 4G и Samsung Galaxy A52s 5G, предлагат варианти на RAM памет от 4GB RAM, 6GB RAM и 8GB RAM, а Samsung Galaxy A52 5G има варианти от 6GB RAM и 8GB RAM. 

Плюс за  моделът Samsung Galaxy A52s 5G e дългосрочната поддръжка на софтуера. Това означава, че със сигурност ще поддържа 3-те предстоящи версии на софтуера, което ти да възможност да се радваш на устройството си дълго време. 

И трите модела смартфони имат гаранция от Samsung за 3 години актуализации по софтуера и 4 актуализации по сигурността.

Samsung Galaxy A52 4G/5G vs Samsung Galaxy A52s 5G: Батерия

Батерията и при двата смартфона е стандартна от 4500 mAH, като тя издържа средно между 17 - 20 часа. Минусът е, че и за двете устройства тя е капсулована, но предлага опцията за бързо зареждане. 

Ако използваш постоянно телефона си или пък ти предстои пътуване, на което ще правиш много снимки, със сигурност батерията ще се изхаби бързо. Затова съветваме винаги да си носиш преносима батерия, която ти дава сигурност и осигурява мобилност навсякъде. 

Прахоустойчивост и водоустойчивост

Хубавото и при трите модела е, че са прахоустойчиви и водоустойчиви. Те притежават сертификат IP67, издаден от Международната електротехническа комисия (IEC), който удостоверява високата степен на защита срещу прах, мръсотия и вода, с която разполагат. Стандартът IP67 предполага, че устройствата могат да издържат на потапяне във вода на дълбочина до 1 метър за 30 минути, без да се увредят. 


Заключителни думи

Накратко можем да обобщим, че моделите Samsung Galaxy A52 4G/ 5G и Samsung Galaxy A52s 5G са смартфони, които олицетворяват модерност, стил, бързина и удобство. 

За да спечели сърцата на своите клиенти Samsung създава Galaxy A52s 5G с последно поколение чипсет, който позволява безгранично удоволствие за феновете на игрите. 

Изчистеният дизайн, вискокачественатa камера, кристалният звук, който гали слуха, и 90Hz/120Hz опресняване на екрана, правят и трите модела смартфони повече от перфектни за своята цена. 

Ако имаш такъв модел смартфон или обмисляш покупката му, не забравяй, че предлагаме огромно разнообразие от кейсове и протектори. Те ще предпазят твоя телефон и ще придадат отличителен завършек на визията му.